• KLAUZULA INFORMACYJNA

         O PRZETWARZANIU DANYCH OSOBOWYCH

         

         

        Na podstawie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólnego rozporządzenia o ochronie danych), Dz.U.UE.L.2016.119.1 (dalej: „RODO”) informujemy, że:

         

        1. Administratorem danych osobowych jest Szkoła Podstawowa nr 133 im. Stefana Czarnieckiego z siedzibą Antoniego Fontany 3, 01-835 Warszawa; tel: 22 834 28 31; email: sp133@edu.um.warszawa.pl.

         

        1. W sprawach z zakresu ochrony danych osobowych możliwy jest kontakt z inspektorem ochrony danych pod adresem: iodo@dbfobielany.waw.pl;.

         

        1. Pani/Pana/Ucznia/Kandydata dane osobowe przetwarzane będą w celu realizacji zadań wynikających z przepisów prawa, a zwłaszcza ustawy Prawo Oświatowe, ustawy o systemie oświaty, ustawy o systemie informacji oświatowej oraz aktów prawnych wydanych na podstawie tych ustaw, w tym zwłaszcza dla zapewnienia uczniowi nauki w Szkole Podstawowej nr 133, dokumentowania jej przebiegu, realizowania praw i obowiązków ucznia wynikających z przepisów prawa, przy czym podstawę przetwarzania danych osobowych na gruncie RODO stanowią przede wszystkim art. 6 ust. 1 lit. c, e i f oraz art. 9 ust. 2 lit. g tego rozporządzenia; niekiedy podstawą prawną przetwarzania danych osobowych przez Szkołę Podstawową nr 133 może być dobrowolna zgoda na przetwarzanie danych uzyskiwana na zasadach określonych w art. 6 ust. 1 lit. a lub art. 9 ust. 2 lit. a w związku z art. 7 RODO.

         

        1. Odbiorcą danych osobowych mogą być:
        1. organy władzy publicznej i podmioty uprawnione do tego na podstawie przepisów prawa;
        2. uprawnione podmioty dostarczające Szkole Podstawowej nr 133 obsługi księgowej, informatycznej lub prawnej na podstawie stosownych umów;
        3. podmioty organizujące olimpiady, konkursy i inne wydarzenia edukacyjne, w których uczeń bierze udział.

         

        1. Dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej, a gdyby miało się to odbywać, pozostanie zgodne z zasadami wynikającymi z RODO.

         

        1. Pani/Pana/Ucznia dane osobowe będą przechowywane przez okres niezbędny do realizacji celów zawartych w pkt. 3, a po tym czasie przez okres oraz w zakresie wymaganym przez przepisy powszechnie obowiązującego prawa.

         

        1. Pani/Panu/Uczniowi przysługuje prawo dostępu do swoich danych osobowych, żądania ich sprostowania lub usunięcia, a także prawo do żądania ograniczenia przetwarzania w przypadkach określonych w art. 18 RODO.

         

        1. Pani/Panu/Uczniowi przysługuje prawo do wniesienia sprzeciwu, którego realizacja uzależniona jest od spełnienia kryteriów wynikających z art. 21 RODO, osobom tym przysługuje również prawo do przenoszenia danych, ale jego realizacja zależy od spełnienia warunków określonych z art. 20 RODO.

         

        1. W Szkole Podstawowej nr 133 nie dochodzi do wyłącznie zautomatyzowanego podejmowania decyzji ani do profilowania, o których mowa w art. 22 ust. 1 i 4 RODO, co oznacza, że żadne decyzje dotyczące Pani/Pana/Ucznia nie zapadają wyłącznie automatycznie oraz że nie buduje się żadnych profili tych osób.

         

        1. Jeśli przetwarzanie danych osobowych narusza obowiązujące przepisy prawa możliwe jest wniesienie skargi do organu nadzorczego, którym w Polsce jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

         

        1. Podanie Pani/Pana/Ucznia danych jest obowiązkowe wówczas, gdy wynika to wprost z przepisów ustaw, o których wyżej mowa lub rozporządzeń wydanych na ich podstawie, w pozostałym zakresie nie jest obowiązkowe, jednak jest warunkiem umożliwiającym realizację praw i obowiązków ucznia Szkoły Podstawowej nr 133
          im. Stefana Czarnieckiego w Warszawie.